Dark Tourism Ne Demek?

11-01-2023 16:29
Dark Tourism Ne Demek?

Sıradanlıktan Uzak Bir Keşif Turizmi: Karanlık Turizm

Turistik geziler için çok daha farklı rotalar arayanların şimdilerde en yeni gözdesi Dark Tourism, yani karanlık turizm. Dark turizm anlayışı aslında 90’lı yılların başında önem kazanmaya başlamış, bireysel yapılan bu turizm gezileri, yerini çeşitli gruplarla ve turlarla gidilen bir gezi akımı anlayışına bırakmıştır. Genellikle tarihsel süreçlerde insanların canının yandığı trajik olayların yaşandığı mekanlara yapılan seyahatleri tanımlayan bu turizm akımı, bu nedenle Keder Turizmi ya da Hüzün Turizmi gibi isimlerle de anılabilmekte. Karanlık turizm, deprem, sel, kasırga gibi doğal afetlerin, yıkıcı savaşların, soykırımların, kazaların kısaca çokça insanın ölümüyle ya da yara almasıyla sonuçlanan büyük olayların gerçekleştiği mekanlardan arta kalan kalıntıları ziyaret etme mantığına dayanıyor. Kasabaları, şehirleri haritalardan silen, hayatta kalmış insanları büyük göçlere, yeni hayatlara zorlayan büyük yıkımların artlarında bıraktığı cansız sahaları gezerek tarihe tanıklık etmek iyi bir fikir. Ancak dark turizmin etik olup olmadığı konusu birtakım insanlar tarafından hala tartışma konusu olabiliyor. Diğer taraftan bu hüzünlü gezi akımın insanlık tarihine ışık tutması açısından faydalı bir tarihi yolculuk olduğunu rahatça söyleyebiliyoruz.

Dark Turizm Hakkında Merak Edilenler

Dark Turizmin yükselişe geçmesiyle ziyarete kapalı olan ya da girilmesi yasak olan bölgelerde çeşitli güvenlik önlemleri alınarak mekanlar ziyaretlere açılmıştır. Ayrıca karanlık turizm için geniş kapsamlı ve izinli turlar planlanmaya başlamıştır. Bilinçlenme, empati kurma, tarihe tanıklık etme amacıyla bu turları tercih eden kişilerin sayısının da arttığını gözlemleyebiliyoruz. Günümüzde bu hüzünlü turizmin, tarihin işleyişine dair bilgi edinme ve tarihe duygusal açıdan yaklaşma aracı olarak kullanılması da oldukça yaygın. Bazı kesimler Dark Turizm kavramını duyguları istismar eden seyahatler olarak tanımlasa da popüler görüş, bu akımın trajediler hakkında düşünmeye ve değerlendirme yapmaya sevk etmesinin faydalı olduğu yönünde.

Dark Turizm Rotaları

Genellikle dünyanın her bölgesinde insanlık tarihine iz bırakmış trajik bir mekân mevcut. Dark turizm destinasyonları arasındaki en meşhur bölge ise Hiroşima kenti. 2. Dünya Savaşı sürerken atılan atom bombasının etkilerinin hala trajik bir şekilde gözlemlenebildiği bu özel yeri, çevre felaketlerinin en büyüğünün gerçekleştiği Çernobil bölgesi takip ediyor. İnsanların işkencelere maruz kaldığı Auschwitz Toplama Kampı, 2. Dünya Savaşı'nın etkilerini barındıran Berlin Duvarı, antik bir Roma kentini yaşayanlarıyla birlikte küllerin altına gömen yanardağı patlamasının izlerini taşıyan Pompei antik kenti, 18. yüzyılın Paris'inde salgın hastalıklar yüzünden ölen milyonlarca insanın kemiklerinin gömüldüğü Paris Yer Altı Mezarları önemli dark turizm rotaları arasında.

Dark turizm rotalarına ülkemizin sınırları içindeki bazı mekanlar da dahil. Daha çok dark turizmin hüzünlü turizm tanımına uyan alanların en başında 1. Dünya Savaşı'nın etkilerinin en çok yaşandığı, Çanakkale şehrindeki Kilitbahir Kalesi, Anzak anıt mezarlığı, Conkbayırı ve Siperler bölgesi geliyor. Yine, 4 bin yıl önce inşa edilmiş bir kale olan ve daha çok zindan olarak kullanılan tarihi Sinop Cezaevi de dark turizm için önemli izler barındıran mekanlardan.

Dark Turizm için Bilinmesi Gerekenler

Dark turistlerin seyahatlerine başlamadan önce bölge hakkında bir ön hazırlık yapmaları gerekiyor. Tarihi dokuyu sindirebilmek ve o duyguları özümseyebilmek için mekânın kısa özgeçmişini bilmelisiniz. Bunun yanı sıra, dark turizm rotanızda yaşanmış olan trajedinin boyutunu önceden araştırmak da sizi nelerin bekleyeceğini bilmeniz açısından önemli. Çünkü bazı rotalar duygularınızı incitecek kalıntılar barındırıyor olabilir. Ziyaret edeceğiniz yerin sizin hassasiyet eşiğinizi zorlamayacağından emin olarak işe koyulmalısınız. Seyahatinizi gerçekleştirirken gezinizin eğitici yanlarına odaklanmanız, dünya tarihleri arasında karşılaştırmalar yaparak ilerlemeniz önerilmektedir. Ayrıca, gezdiğiniz yerin dramatik geçmişini düşünerek mekanlara saygılı davranmanız, oraları eğlence alanı gibi görmemeniz de şart.

Gezinizin destinasyonlarında sizi bekleyen olumsuz hava koşullarına hazırlıklı olmanız da gerekmekte. Gerekli kıyafetleri yanınıza almalı ve lokasyonlar arasındaki sıcaklık farklarını dengeleyen katmanlı giyime önem vermelisiniz. Bu noktada tüm iklimleri karşılayabilen, teknolojik özelliklere sahip The North Face ürünlerini tercih edebilirsiniz. Tüm seyahatlerinizi daha verimli kılacak ve hareket özgürlüğünüzü kısıtlamayacak giyim önerileri için Fantom Spor blog yazılarından yardım almayı unutmayın.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.