Kayak Sporu Hakkında Merak Edilenler

15-12-2022 14:06
Kayak Sporu Hakkında Merak Edilenler

Kayak Sporu Nedir?

Sadece kış turizmi için değil, kayak sporuna gönül vermiş sporcular için de büyük bir öneme sahip olan kayak sporu için temel bilgileri bu yazımızda ele alıyor olacağız. Eski çağlarda karlı ve buzlu yollarda bir ulaşım yöntemi olarak hayatımıza girmiş olan kayak, daha sonra askeri amaçlarla kullanılır olmuştur. Daha sonra 1800’lü yılların ortasında sportif aktiviteler arasında değerlendirilmeye başlamıştır. Kayak, düz yüzeyi olan ve sadece buzda ya da karda kayarak yol alan, özel tasarım bir tahta ile yapılan kış sporudur. Özel bir kayak botu ile yapılan bu sporda botlar kayak tahtasına entegre şekilde hareket eder. Kayakta öne çıkan en önemli şey kayılan süre boyunca vücudu dengede tutabilmektir. Özellikle ani manevralar ya da ani hızlanmalar için bacak kaslarını doğru kullanmak şarttır. Kayak sporunda zeminde engebeli pistler, çukur noktalar, pürüzlü yüzeyler sebebiyle düşme tehlikesi mevcuttur. Tüm kötü şartları elimine edecek kayak takımları bulundurmak sağlıklı ve kaliteli bir spor yapmanız için olmazsa olmaz kurallardandır. Diz, boyun, bilek gibi eklem bölgeleri için ekstra koruyucu önlemler alabilirsiniz. Kayak konusuna yeni başlıyorsanız profesyonel kişilerden ya da kurumlardan yardım almanız gerekmekte. Bu sayede gerekli kayak kıyafetlerini ve önemli kayak ekipmanlarını öğrenip sporunuzdan önce kolayca tedarik edebilirsiniz.

Kayak Sporu Türleri 

Kayak sporu, pist çeşitlerine ya da ayakların durumuna göre çeşitli türlere ayrılır. Örneğin sert virajlı, inişli çıkışlı pistlerde adrenalin dozunu artırmak için boardercross stili kayak yapılır. Sörf sporunun kayağa uyarlanmasıyla ortaya çıkan snowboard da bu çeşitlerden biri. Kayakçıların virajı alırken dizlerinden destek alabildiği telemark ve tek parça kayak tahtasıyla engebeli pistlerde yapılan monoski türü de bu seçeneklerden bazısıdır. Ayrıca kayarken slalom hareketlerinin yapıldığı, kavisli ve daha az karlı yüzeylerde yapılan carving çeşidine de burada yer verebiliriz.

Kayak Sporu Nasıl Yapılır?

Kayak sporuna başlamadan önce vücudunuzun bu spor için uygunluğu önemlidir. Daha sonra hızın, kondisyonun ve denge kontrolünün ön planda olduğu bu spor için öncelikle bir uzman gözetiminde manevra, hızlanma, dönüş, viraj alma, düşme, kalkma gibi detayların öğrenilmesi şarttır. Ayrıca kullanılan ekipmanları da öğrenmek gerekir. Kas yapısı, kilo ve boy değerleri, performans beklentisi dikkate alınarak kayak ekipmanları özenle seçilmelidir. Kayak Sporu özel bir tesiste yapılması gereken bunun dışındaki karlı zeminlerde oldukça tehlikeli olabilen bir spordur.

Kayak Sporu Kuralları

*Kayak ekipmanlarınızla piste gitmeden alıştırmalar yapmak, kayak sporunuzun ilk gerekenidir.

*Daha sonra çeşitli ısınma hareketleri yaparak kaslarınızı hazırlayabilirsiniz.

*Kayak tekniklerini (slalom yapma, kar sapanı) öğrenerek pistte karşılaşacağınız zorluklara hızlıca yanıt vermelisiniz.

*Kayak sporcuları için önemli olan itici gücü sağlayan ve dengede durmayı destekleyen kar batonunu nasıl kullanmanız gerektiği de burada önemli bir ayrıntıdır.

*Kayaktan önce enerji veren hafif yiyecekler yemelisiniz. Mutlaka bolca sıvı tüketmelisiniz.

*Pistte bulunan diğer sporcuların hayatlarını tehlikeye atacak hareketlerden kaçınmalısınız.

*Yorulursanız mutlaka mola vermelisiniz.

*Kayak pistinde uyarı levhaları bulunuyorsa bunların mutlaka dikkate alınması gerekmektedir.

*Koruyucu bileklikler ve koruyucu kasklar kayak sırasında asla çıkarılmamalıdır.

 

*Hareketlerinizi zorlaştırmayacak kış kıyafetleri seçimine önem vermelisiniz. Tam bu noktada çeşitli kumaş teknolojileriyle öne çıkan, hafiflikleriyle konforunuzu gözeten ya da kaz tüyüne kusursuz bir alternatif sunan The North Face ürünlerini inceleyebilirsiniz. Özellikle The North Faceatletlerinin deneyimlediği, nano-dokuma özelliğiyle nefes alabilen, çok hafif ve su geçirmez kumaşa sahip olan Futurelight teknolojili montları tercih edebilirsiniz.The North Face Futurelight montlar en zorlu hava koşullarında dahi kusursuz konfor sunan ince ve çevik bir giysi deneyimi sunar. The North Face erkek ve kadın kategorisinde en uygun seçenekleri Fantomspor.com adresinde online inceleyebilirsiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.