Koşu Bandında mı, Açık Havada mı Koşmak Daha Faydalı?

15-08-2022 11:01
Koşu Bandında mı, Açık Havada mı Koşmak Daha Faydalı?

Koşu Bandında Koşmak Sağlıklı mı?

Uzun, sağlıklı ve fit bir yaşam sürebilmek için fiziksel aktiviteleri artırmak gerekli. Bu aktivitelerin en yaygın olanının koşu antrenmanları olduğunu gözlemliyoruz. Çünkü diğer spor dallarına göre daha pratik. Elbette pratik olması onun daha az kuralı olduğu anlamına gelmiyor. Yaşa, kiloya, vücudun hamlığına hatta hava şartlarına göre koşu antrenmanlarının da süresi, parkuru, kıyafetleri ya da menzili değişebiliyor. Bununla ilgili detayları bulabileceğiniz blog yazımızın linkini şuraya bırakalım: Koşuya Yeni Başlayanlar için Tavsiyeler. Şimdi asıl değinmek istediğimiz konuya yoğunlaşalım.

Koşu antrenmanları belli bir düzene oturtulduğunda kalp ritmi düzene giriyor; yani nabız atışları normal seviyelerde seyrediyor ve vücut artık daha uzun vadede yorulma gösteriyor. Beyinsel ve zihinsel aktivitelerin daha kontrollü gerçekleştiği gözlemleniyor. Yorgunluk hali azalıyor, kaslar gelişiyor ve yağ yakımı artıyor; vücut fit bir görünüm almaya başlıyor. Peki, tüm bunları sağlayacak o istikrarlı koşu rutini nasıl sağlanmalı?

Her gün, hava şartlarına uygun şekilde, kuralına göre giyinmek, koşu menzili belirlemek ve sabit bir hızda koşmak bazıları için yorucu hale gelebiliyor. Bunun için, özellikle de hava şartlarının kötüleştiği durumlarda, kapalı alanlarda spor yapmanın konforu da devreye girince koşu bantları imdada yetişiyor. Kapalı mekanlardaki rahat giyimin konforuna da alışanlar için koşu bandı adeta bir kurtarıcı haline geliyor. Bu noktada spor salonlarına üye olmak ya da eve koşu bandı almak iyi bir seçenek olarak öne çıkıyor.

Koşu Bandı Zararlı mı?

Bazı spor severler ise açık havada ya da koşu bandında koşmanın farklarını merak ediyor. Ya da "Koşu Bandının Zararları Nelerdir?” sorusuna yoğunlaşıyor. Koşu bandının istatiksel olarak kanıtlanmış bir zararı bulunmasa da karşılaştırmalı testlerde koşu bandında koşanların açık havada koşanlara oranla daha sık diz ağrısı yaşadığı gözlemleniyor. Hem koşu bandında hem de açık havada koşu yapan kişilerin dizlerine binen yükler karşılaştırılarak hangi kasların ne kadar ağırlık kaldırdığı belirleniyor. Dize yapılan baskıda gözle görülür bir fark olmasa da koşu bandında yapılan koşularda bacağın arkasında bulunan aşil tendonuna daha fazla ağırlık bindiği saptanıyor. Bu da ileri vadede aşil tendonu yaralanması ihtimalini artırmakta. Bu sonuca bakarak dizlerin daha fazla yorulduğundan ve ileriki zamanda diz problemlerinin görülme sıklığının artacağından bahsedebiliyoruz.

Açık Havada Koşu Yapmanın Faydaları

Açık Kavada Koşu Yapmak en başta taze nefes anlamına geliyor. Oksijen alarak koşu yapmak, kapalı alanda sınırlı bir atmosferde yapılan spora göre daha sağlıklı. Üstelik açık havada yapılan koşuların mental sağlık üzerine olumlu etkileri de kanıtlanmış durumda. Dilerseniz dışarıda yapılan koşuları koşu bandında yapılan egzersizlerden ayıran en temel özelliklere daha yakından bakalım.

Dışarıda mı, Koşu Bandında mı Koşalım?

Koşu bandında sabit bir hızla risksiz bir şekilde koşmak kulağa hoş gelse de açık hava koşusu kadar kalori yaktırmayacağı aşikâr. Çünkü yürüyen bant koşunuzu sizin için en ideal hale getiriyor, sizlere yapılacak fazla bir iş bırakmıyor. Koşu bantlarında eğim ayarı mevcut olsa da çoğu modelde yokuş aşağı koşma gibi bir seçenek de yok. Koşu bandının tutma yerlerini kullanırsanız yaptığınız spor daha da hafifliyor. Açık hava koşularında ise eğimli zeminler, çeşitli engebeler ve rüzgâr faktörü de işin içine giriyor. Bu daha fazla efor sarf etmek demek. Yani, sıkı bir antrenmanda almak istediğimiz sonuç bu. Bazen merdivenler, küçük tümsekler, engeller, kaygan yollar ya da çukurlar ile zorlaşan açık havadaki koşu parkurumuz, kasların daha çok çalışmasını sağlıyor. Buna dengeyi korumak için yaptığımız ani manevralar da dahil. Ancak, açık hava koşullarında kurallara uymanız çok önemli. İklime uygun outdoor kıyafetleri ve uygun koşu ayakkabılarını satın almanız gerekiyor. Bunun için uzman atletlerin seçimi olan The North Face ürünlerinden ve Fantomspor.comalışveriş sitemizden yardım alabilirsiniz. Ayrıca açık hava koşularınızda trafik faktörüne de dikkat ederek, yani gerekli trafik kurallarına uyarak antrenmanınızı sürdürmeniz önerilmekte.

Hazır programlara sahip olan koşu bantlarının kalori, nabız ve mesafe gibi bilgileri sunması iyi bir avantaj olarak görünüyor. Ancak açık hava koşullarında da akıllı, dijital cihazlar kullanarak nabız atım, mesafe ve adım gibi sayımlarınızı yine kolayca takip edebilirsiniz. Kendinizi yine de koşu bandı insanı olarak tanımlıyorsanız, koşu bandında yaşanacak olumsuzlukları en asgari düzeye indirmek için bandı aynı hızda ve aynı derecede kullanmaktan kaçınabilirsiniz. Sırf ev ortamındasınız diye koşu bandında çıplak ayakla koşmamanız da gerekiyor. Koşarken ayağa yastıklama yapacak ve bacak kaslarınızı koruyacak bir koşu ayakkabı giymeniz şart. Bu gibi önlemlerle koşu bandındaki egzersizinizi optimum şekilde gerçekleştirebilirsiniz. İstediğiniz saatte ve ev rahatlığında koşunuzu tamamlayabilirsiniz. Özellikle hava kararmışsa ve geç saatlerde koşmak istemezseniz elbette koşu bandı sizin için etkili bir çözüm.

Açık havada koşma ya da Koşu Bandında Koşma; hangisini seçerseniz seçin, her iki egzersiz de sizin için iyi bir spor şansı olacaktır. Siz de tüm tavsiyelerimizi ele alarak motivasyonunuzu en çok sağlayan ve sizi en mutlu eden koşu şeklini seçebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.