Plogging Ne Demek?

19-09-2022 10:01
Plogging Ne Demek?

Yeni Açık Hava Aktivitesi: Plogging

İsveç’te ortaya çıkan ve tüm dünyaya hızla yayılan plogging hayatımıza en son giren açık hava aktivitelerinden biri. Koşu sporunu gerçekleştirirken aynı zamanda doğada rastlanan çöpleri toplama kuralına dayanan plogging, İsveççe toplamak anlamına gelen "plocca upp” ve koşu anlamına gelen "jogga” kelimelerinden oluşuyor. Plogging koşuları bireysel olarak yapılabileceği gibi, takımlar halinde de gerçekleşebiliyor. Özellikle grupça yapılan plogging etkinliklerinin, ekip ruhunu pekiştirme, doğanın korunmasına yardımcı olma gibi konularda çok faydalı bir aktivite olduğunu rahatça görebiliyoruz.

Plogging Sporu Nasıl Ortaya Çıktı?

İsveç’li bir çevreci ve aktivist olan Erik Ahlström’ün başını çektiği plogging akımı ilk etapta Stockholm sokaklarında başladı. Şehrin çehresini bozan çöpleri temizlemek için farklı koşu grupları oluşturan Ahlström, bu koşu gruplarının, antrenmanlarını gerçekleştirirken rast geldikleri çöpleri geri dönüşüm kutularına atmalarını sağladı. Bu akım daha sonra diğer İskandinav ülkelerine ve oradan da tüm dünyaya yayıldı.

2016 yılından beri aktif olan plogging akımında çevre bilinciyle hareket eden gruplar antrenman yaptıkları güzergahlarda ellerinde bir çöp poşeti ile koşarak gördükleri çöpleri topluyor. Bazen resmî kurumlarla hareket ederek daha büyük çapta koşular düzenleyen gruplar da mevcut. Bu gibi büyük çaplı aktiviteler rekabetçi bir ortam yaratarak plogging aktivitelerini daha faydalı hale getirme amacı taşıyor. Bu şekilde dünyada tonlarca çöp toplanılan Plogging Etkinlikleri kaydedilmiş durumda. Ülkemizde de bazı mobil uygulamalarla ve sosyal sorumluluk projeleriyle çeşitli plogging aktiviteleri gerçekleştiriliyor.

Plogging Sporunun Faydaları Nelerdir?

Plogging aktivitelerinin temelinde doğadaki canlıların yaşam haklarını gözetme, ekosistemin işleyişine yardımcı olma, çevreyi daha yaşanabilir hale getirme amaçları yatıyor. Elbette faydaları sadece bunlarla sınırlandıramayız. Plogging’de vücudumuzun sıhhatini koruma ve yaşam kalitemizi artırma konularından da bahsedebiliriz.

Plogging’de, koşudan farklı olarak daha fazla kalori yakımı söz konusu. Çünkü çöp toplayarak koşan Plogger’lar koşu yapanlara göre daha fazla manevra yaparak ilerliyor. Eğilme ve kalkma hareketleri ile çöp toplayan plogger’ların fazladan squat hareketleri yaparak ekstra bir kalori harcayacağını rahatça öngörebiliyoruz. Çöp toplarken ve çöp taşırken ekstra bir egzersiz olarak kol kaslarını da çalıştırmış oluyoruz.

Plogging Tavsiyeleri

Eğer plogging’e yeni başlıyorsanız rutin koşularınıza bu aktiviteyi dahil ederek işe başlayabilirsiniz. Plogging’de yapacağınız koşma, çömelme, eğilme gibi hareketler için bedensel bir engeliniz olmadığına emin olarak işe koyulmalısınız. Ploggingde steril kalmak oldukça önemli. Bu nedenle yanınıza kullan at eldiveninizi, maskenizi ve çöp poşetinizi almayı unutmayın. Dilerseniz cebinize minik bir şişe dezenfektan almayı düşünebilirsiniz. Topladığınız çöpler arasındaki cam ya da plastik gibi tekrar dönüştürülebilir olan atıkları mümkünse geri dönüşüm kumbaralarına atarak sürdürülebilirliğe de katkı sağlayabilirsiniz.

Diğer koşu sporlarında olduğu gibi mevsime uygun olan giysiler giymek de bu sporun gereklilerinden. Plogging'deki eğilme ve kalkma hareketlerinizde hareketlerinizi kısıtlamayan rahat kıyafetler tercih etmelisiniz. Özgürlük alanınızı koruyan ve içinde konforlu hissedeceğiniz spor kıyafetler için The North Face markalı Fantom Spor koleksiyonuna göz atabilirsiniz. Sizi iklimin olumsuz koşullarına karşı koruyan FutureLight™ teknolojili ürünleri, ısı yalıtımı sunan ThermoBall™ kıyafetleri, 3 farklı kullanıma imza atan Triclimate mont seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Her adımda kusursuz enerji dönüşümü sağlayan ve adımlarınızı kontrollü şekilde atmanıza yardımcı olan The North Face Vectiv serisi ayakkabılar da sizin için ideal koşu ayakkabıları olarak öne çıkmakta.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.