Dağcılık Nedir?

19-10-2022 10:27
Dağcılık Nedir?

Dağcı Olmak İçin Ne Gerekir?

Engebeli tepeleri tırmanmak ve zirvenin taze havasını solumak… Dağcılığı elbette bu iki cümle ile özetleyemeyiz. Dağcılık sporu, ona aylarını, yıllarını vermiş dağcılar için adeta bir tutku haline dönüşmüş durumda. Sporculara doyumsuz bir keşif duygusu yaşatan ve adrenalin üretiminin sınırlarını zorlayan dağcılık sporu, diğer sporlardan farklı olarak daha disiplinli bir çalışma, maceracı bir ruh, keşif merakı ve tırmanma becerisi gerektiriyor. Dağcılıkta, yeni zirveler araştırmak, çetrefilli kayaları tırmanmak için elbette bazı kurallara harfiyen uymak çok önemli. Çevik ve atletik bir vücut da Dağcılık için olmazsa olmaz gereklilerden en önemlileri. Çeviklikten kasıt burada idmanlı olmak anlamına geliyor. İklimin sert koşullarına karşı dayanıklı, zorlu parkurlara karşı dirençli, sağlam bir bünyeye sahip olmak bu zorlu spor için gereken önemli detaylardan. Elbette tehlikeleri olan bu önemli spor için dağcılık kulübü, doğa sporları derneği gibi yetkili birimlerden teorik eğitim almak da şart.

Dağcılık Nasıl Yapılır?

Dağcılık serüveni ilk etapta doğada sakin bir yürüyüşle başlar. Daha sonra yollar engebelenir ve dağın eteklerinde başlayan daha zorlayıcı bir tempoya geçilir. Bir süre yokuş yukarı çıkmaya devam edilir. Son olarak sizi zirveyle buluşturacak o büyük kayaya tırmanma süreci başlar. Bireysel ya da toplulukla yapılan bu sporda amaç zirvedir. Ancak bu zirve dağın en yüksek noktası anlamına gelmez. Belirli bir yüksekliği hedefleyip gözünüze kestirdiğiniz bir zirveye çıkmayı da planlayabilirsiniz. Zirveye ulaşma yolculuğunda sizi bekleyen kaygan pistler, sarsıcı rüzgarlar ya da su kaybı gibi kötü etmenleri mutlaka hesaba katmalısınız. Eğer bir takımla çalışıyorsanız onların da güvenliğini gözetecek hareketler sergilemeye özen göstermelisiniz.

Dağcılıkta Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Dağcılık sporunda bazı Dağcılık Stilleri bulunmaktadır. 1. seviyedeki stilde bir yerlere tutunma ihtiyacı duyulmaz. Dolayısıyla ellerin kullanılmadığı sadece bacak kuvvetinin öne çıktığı bir tırmanıştır. 2. seviyede eller dengeyi sağlamak için ara sıra tutunma ihtiyacı duyumsar. 3. seviyede yamaçlar daha da dikleşir ve hareketler daha da yavaşlar. 4. seviyede tutunmak için çoğunlukla özel halatlar kullanılır. Bu halatları kullanma ve bağlama stilleri teorik eğitimlerde önceden öğrenilir. 5. seviye daha fazla ustalık ve deneyim gerektiren tırmanışlardır. Oldukça dik yamaçlara tırmanış gerçekleştirilirken halat kullanımı da olmazsa olmaz kurallardandır. 6. ve sonraki seviyeler ise nispeten daha dik, daha kaygan ve daha zorlu kayalara tırmanışı temsil eder. Bu sonraki seviyeler zorlu kış şartlarında kar fırtınası altında ya da karlı yüzeylerde tırmanma anlamına gelir. Tüm bu seviyelerde ihtiyaç duyacağınız malzemeleri ise sağlam bir zemin tutuşu sağlayan dağcılık botu, tırmanma halatı, dağcılar için özel üretilmiş olan kazma, tırmanma baltası, termometre, pusula ve yel şiddetini ölçmeye yarayan el anemometresi olarak sıralayabiliriz. Outdoor botlar konusunda Fantomspor.com adresindeki The North Face Bot modellerinden yardım alabilirsiniz.

Dağcılıkta Katmanlı Giyimin Önemi

Outdoor sporlarda giyinmenin temel kuralı olan katmanlı giyim dağcılık sporunda çok daha fazla bir öneme sahip olur. Katmanlı giyimde temel amaç terlemeyi önlemek ya da terin hızla buharlaşarak havayla buluşmasını sağlamaktır. Aslında terlemek outdoor sporlarında beklenen bir şeydir. Vücut sıcaklığının artmasına bağlı olarak ter bezleri aktif olarak ter üreterek vücut sıcaklık dengesini sağlamaya çalışır. Asıl amaç, terle ıslanmış olan kıyafetlerle uzun süreler spor yapmamaktır. Katmanlı giyim işte burada önem kazanır. Katmanlı giyimde çoğunlukla 3 adet parçanın üst üste giyilmesi söz konusudur. Cilde doğrudan temas eden ilk katman genellikle pamuk yerine sentetik bir malzemeden seçilir; çünkü pamuklu kumaşlar teri emerek cildi ıslak tutar. Terin atılmasına yardımcı olamayan pamuklu iç katmanlar ıslanınca vücutta çok fazla ısı kaybı yaşanacaktır. Bu da çetin doğa koşullarında donma, hipotermi gibi kötü sonuçlara sebep olacaktır. Orta katman genellikle ısıyı yalıtan polar kumaşlı kıyafetlerden seçilir. Üst katman ise genellikle mevsim koşullarına uygun bir mont seçimi ile tamamlanır. Dağcılar ise ekstrem hava şartlarının yaşanmadığı durumlarda oylarını genellikle yağmur geçirmez yapıya sahip soft shell montlardan yana kullanırlar. Katmanlı giyimin en önemli tarafı da hareket halindeyken sıcakladığınızda katmanları teker teker çıkararak size serinleme şansı sunmasıdır.

Katmanlı giyim için büyük kolaylık sağlayan The North Face Mont Modelleri, nefes alabilirlik, izolasyon, su geçirmeme gibi özellikleri sunan yeni nesil teknolojileriyle doğadaki konforunuzu maksimuma taşır. Özel dikiş teknolojileri, akıllı kumaşlar, rüzgâr, kar ya da yağmur geçirmeyen katmanlar ile zenginleştirilen mont seçenekleri ultra hafif yapılarıyla katlandıklarında daha az yer kaplama özelliklerine sahip. En düşük ısılarda bile optimum ısı koruması sunan ve ıslandığında bile hacmini koruyabilen ThermoBall™ mont, sulu kara ve yağmura geçit vermeyen zar teknolojisine sahip ultra hafif The North Face Gore-Tex mont, nano dokuma teknolojisiyle teri dışarı atarak kusursuz nefes alabilirlik ve su geçirmezlik sağlayan Futurelight mont, suyu ve rüzgarı geçirmeyen, üstün nefes alma özelliği olan DryVent™ mont, yumuşak iç katmanıyla ve dikişsiz özelliğiyle konforlu bir su geçirmezlik sunan Apexflex Mont ve lazer delikleri sayesinde hareket halindeyken ısı dengesini kontrol eden Ventrix™ mont çeşitleri dağcılık sporu için seçeceğiniz ideal dış giyim seçeneklerinden. Dilerseniz çok değişken olan hava koşulları için 3 in 1 teknolojisine sahip The North Face Triclimate Mont çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Tüm mevsimlerde kullanılabilen bu montlar 2 parçadan oluşur. İçteki polar katmanı tek başına kuru soğuk havalarda kullanabilirsiniz. Su geçirmez dış katman ise tek başına kusursuz bir yağmurluk görevi görmektedir. Soğuk iklimlerde iki parçayı birleştirerek ideal bir kış giyim ürünü elde edebilir düşük sıcaklıklarda bile vücut sıcaklığınızı sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Daha fazla bilgi edinmek için Fantom Spor Blog Sayfamızdaki faydalı bilgilere göz atabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.